De kunst van het bier proeven

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 21:38

Wat proef ik?

We zijn het steeds meer gaan waarderen, genieten van een mooi speciaal bier. We zoeken stad en land af naar een  biertje dat we nog niet gedronken hebben. In het café proberen we iets nieuws te vinden op de kaart en thuis hebben we niet alleen nog maar het standaard kratje aanbiedingspils. 

Het onderscheid tussen lekker en vies weten we allemaal wel te maken maar welke smaken proeven we nou precies in ons bier?  

Geur van het bier.

Erg belangrijk is om eerst te ruiken aan je bier. Een groot deel van je smaak word herkend door receptoren in de neus die je bereikt door te ruiken. Met je neus neem je het aroma waar.

Het aroma nemen we waar door te ruiken maar ook door te proeven. Bij het proeven worden de receptoren in de neus ook bereikt maar dan via de achterkant van je keel. Probeer maar eens en slokje bier te drinken met je neus open en daarna één met je neus dicht geknepen, dan merk je hoeveel invloed dit heeft op je smaak.

Aroma's kunnen snel vervliegen dus begin eerst met snuffelen. Probeer bij het inschenken te voorkomen dat je teveel schuim krijgt, teveel schuim kan er voor zorgen dat de aroma's van je biertje onder het schuim bedolven worden en dus niet bij je neus aankomen.

Visuele aspecten van je bier.

Vervolgens kun je nog wat aandacht besteden aan hoe je bier eruitziet, zoals:

  • wat is de kleur?
  • hoe is de schuimlaag?
  • is het bier helder of troebel?

Proeven van je bier.

En dan het moment waar we allemaal op wachten: het bier daadwerkelijk in je mond gieten. Anders dan bij wijn proeven, slikken we bier bij het proeven wel door. Bier uitspugen is doodzonde dus dat doen we niet! Ook achter in je keel zitten receptoren die smaak waarnemen en belangrijk zijn voor het beoordelen van de nasmaak.

Zodra het bier in je mond beland heeft het enkele seconden nodig om op lichaamstemperatuur te komen. Door de overgang van temperatuur komen er verschillende smaken vrij waardoor je andere smaken ervaart in het begin dan aan het einde van je slok. Als je bier te koud is (onder de 8℃) laat het vrij weinig smaak los. Je kan je afvragen waarom sommige bieren dus zo koud gedronken moeten worden...

Verschillende smaken waarnemen.

Om goed te kunnen proeven is het aan te raden om kleine slokjes te nemen zodat je bij elke slok je kan concentreren op een ander deel van de smaak. Je kunt hierbij letten op de vijf primaire smaken: zout, zoet, zuur, bitter en umami.

Ook kun je op zoek gaan naar iets wat een vergelijkbare smaak heeft zoals een fruitsoort, karamel of dennennaalden. Voor inspiratie kun je het Meilgaard smaakwiel gebruiken.

Vervolgens kun je ook nog het mondgevoel beoordelen door te letten op de hoeveelheid body, koolzuur en alcohol in je slok. Uiteindelijk ga je op zoek naar de nasmaak en dan heb je je biertje behoorlijk ontleed. 

Je ziet dus dat als je te grote slokken neemt, je biertje op is voordat je alles hebt waargenomen.

Vergeet niet te genieten.

Het is leuk om wat dieper op de verschillende smaken van bier in te gaan. Het geeft bier drinken weer een nieuwe dimensie. Ook kun je zo beter een bier beschrijven voor bijvoorbeeld je Untappd. En je kunt beter beoordelen wat je lekker vindt als je in de winkel staat te zoeken tussen de 1001 verschillende speciaal bieren. Dus blijf lekker proeven, maar vergeet vooral niet te genieteten van je bier.

Heb je ook een biertip, mooi verhaal over bier, een recept met bier, een bieravontuur of doe je iets met bier en wil je het graag met anderen delen? Laat het me dan weten via info@beertothebone.nl of via het contactformulier en misschien staat jouw verhaal straks dan wel in ons magazine.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.