Zuurkool gestoofd in Rochefort 8 en kruiden
De dagen worden langzaam wat langer en warmer. De lente komt er bijna aan! Dat betekent dat je nog maar even kunt genieten van het (enige) goede dat de Nederlandse winter ons biedt: stamppot met spekjes en worst. Dutch feel good food.
Hieronder deel ik graag met jullie ons lievelingsrecept voor zuurkoolstamppot, gestoofd in donker bier. Met name Rochefort 8 is hierbij erg lekker, maar een andere Quadrupel of Strong Dark bier volstaat ook. Neem er wel even de tijd voor, want het moet 1,5 uur op het vuur staan. In die tijd hoef je er gelukkig niet steeds bij te blijven 😊
Wat heb je nodig?
- 500 gram zuurkool
- 1 flesje Rochefort 8
- 500 g gele uien
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 kg kruimige aardappels
- 200 ml kippenbouillon
- Rookworst (verse)
- 4 kruidnagels
- 4 speklappen of 300 gram gerookte spekreepjes
- 10 jeneverbessen
- 250 ml volle melk
- ½ tl nootmuskaat
- 100 gram boter (Blueband, 2 x 50 gram)
- Peper & zout
- 1 tl karwijzaad
- Grove mosterd (optioneel)
Hoe maak je het?
Stap 1 - Snijd de uien in halve ringen en de aardappels in stukken.
Stap 2 - Maak de kippenbouillon. Ik doe dit altijd met kokend water uit de waterkoker en een bouillonblokje in een maatbeker.
Stap 3 - Kneus de jeneverbessen in een vijzel of met de platte kant van een lepel. Dit houdt in dat je ze breekt, maar niet fijnmaalt.
Stap 4 – Smelt 50 gram boter in een pan met dikke bodem en bak het karwijzaad ½ minuut. Voeg de ui en suiker toe en bak op lage temperatuur +/- 10 – 15 minuten (totdat het begint te kleuren). Schep regelmatig om.
Stap 5 – Schenk het bier en de bouillon erbij en voeg de zuurkool, kruidnagels, jeneverbessen en steranijs toe. Breng alles aan de kook en laat het geheel zachtjes stoven voor +/- 1 uur (met deksel op de pan). Je kunt dit uur gerust even iets anders gaan doen.
Stap 6 – Haal de laatste 30 minuten de deksel van de pan, zodat de zuurkool droog kan koken. Schep regelmatig om. Haal op het einde de kruidnagel en steranijs eruit. Dit half uur gebruik je om de aardappels te koken (+/- 20 minuten in een laag water met een beetje zout). Vergeet de rookworst niet mee op te warmen de laatste 10 minuten en de speklappen of spekjes te bakken.
Stap 7 – Verhit de rest van de boter en de melk in een aparte steelpan tot de melk kookt.
Stap 8 - Neem de rookworst uit de pan, giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer het hete melkmengsel erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng de zuurkool door de puree tot een stamppot of serveer de zuurkool apart. Voor de liefhebber een lekkere klodder grove mosterd erbij en klaar is kees.
Het enige wat nog ontbreekt is een lekker donker biertje er naast.
Laat het smaken!
Reactie plaatsen
Reacties